niedziela, 27 stycznia 2013

Pyszne zapiekanki z łososiem i mozzarellą.




Uwielbiam kanapki na ciepło tzw. zapiekanki, niestety ser żółty posiada dużo kalorii i jest ciężkostrawny. Jeśli dbamy o linię to nie jest wskazane zajadać się takimi smakołykami, w szczególności wieczorem.
Moja alternatywą na kaloryczne zapiekanki jest nieco inna odmiana „zapiekanek”. Mają mało kalorii, są smaczne i zdrowe.





Składniki:
- 1 opakowanie serka mozzarella
- 3 ząbki czosnku
-  ¼ kostki masła
-  pieczywo ciemne
-  łosoś wędzony

Czosnek rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie smarujemy chleb masłem czosnkowym, kładziemy pokrojona w plasterki mozzarellę i na wierzch plasterek łososia. Taką kanapkę wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180°C. Kanapka jest już gotowa.

Kanapka tego typu jest idealna dla całej rodziny, łosoś posiada kwasy omega, czosnek posiada właściwości wzmacniające organizm, obniża cholesterol  ( o właściwościach czosnku napiszę oddzielny artykuł ), ser mozzarella zawiera dużo białka a pieczywo ciemne, chyba każdy wie, że ma dużo błonnika i reguluje pracę jelit. Życzę smacznego.  

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!!!



czwartek, 17 stycznia 2013

Dietetyczny torcik cytrynowo - kokosowy.




Uwielbiam różnego rodzaju ciasta, w szczególności gdy są zdrowe, jednak zdrowe nie zawsze jest smaczne… Jednak….Mam dla Was znakomity przepis na torcik cytrynowo – kokosowy. Jest zdrowy, smaczny, ma mało kalorii i co najważniejsze jest idealny dla naszych pociech!!!






Składniki:
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 300- 400 gr wiórków kokosowych,
- ¾ szklanki cukru brązowego.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do kefiru wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, odstawiamy na ok. 40 minut, po upływie tego czasu wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie do masy kefirowo - kokosowej wlewamy ostudzona galaretkę i wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopty układamy w tortownicy i powoli wylewamy masę ( robimy to bardzo powoli by biszkopty nie wypłynęły nam na wierzch ). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godzinki a najlepiej na całą noc.

SMACZNIE I ZDROWO!!!

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Domowe sposoby na wypadające włosy, maseczki do włosów wypadających.



Większość osób ma problem z wypadającymi włosami, który spowodowany jest przede wszystkim złą dietą. Co można zrobić by poprawić stan włosów i cieszyć się piękną, gęsta czuprynka???? Przede wszystkim jeść dużo warzyw i owoców, pić soki owocowe i warzywne, dodatkowo warto zastosować pielęgnacje zewnętrzną czyli odżywki.
Poniżej przedstawię wam kilka skutecznych odżywek przeznaczonych do włosów wypadających. Odżywki te wykonacie sami w domu i co najważniejsze, koszt odżywki nie uderzy Was po kieszeni!!!!

1. Maseczka
1 żółtko
Sok z cytryny
2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Maseczkę nakłada się raz w tygodniu. Czas trzymania 20 minut.

2. Maseczka
1 żółtko
5 łyżek olejku rycynowego
Maseczkę nakładamy raz w tygodniu i trzymamy na włosach przez 30 minut.

3. Maseczka
1 opakowanie drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka olejku rycynowego
2 łyżki nafty kosmetycznej
Dokładnie mieszamy ze osoba składniki i nakładamy na włosy, maseczkę trzymamy 30 minut i stosujemy raz w tygodniu.


4. Maseczka
2 cebule
Cebule należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papkę nakładamy na włosy i pozostawiamy na ok. 40 minut, po czym dokładnie myjemy włosy.

Pamiętajcie, że wszystkie maseczki trzeba nakładać systematycznie przez kilka miesięcy, a efekt będzie rewelacyjny. Przy nakładaniu maseczki należy wykonywać masaż skóry głowy to dodatkowo u krwi cebulki włosów.
Zawsze po nałożeniu maseczki na włosy warto owinąć głowę folią aluminiowa i owinąć głowę ciepłym ręczeniem, ciepły kompres powoduje lepsze wchłanianie się składników odżywczych .

PIĘKNE WŁOSY MAM!!!!

środa, 9 stycznia 2013

Lazania z łososiem i szpinakiem, lasagne dietetyczna,




Uwielbiam lazanie, ten makaron, ser i mięsko…pyszności, niestety to danie jest dość kaloryczne, dbając o figurę nie mogłam często sobie na nie pozwolić. Do czasu…. J  Przepis, którym się z wami podzielę jest dużo zdrowszy, nie mniej smaczny i naprawdę pyszny.

Składniki:
0,5 kg łososia,
0,5 kg świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
400 ml mleka,
2 łyżki śmietany 18%
2 kóle mozzarelli,
makaron lazania,
tymianek,
sól, pieprz,
sok z cytryny.

Filet z łososia umyć i pokroić w cienkie plasterki ok. 1cm. Następnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szpinak wrzucić do wrzątku na ok. 1 minutę i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażymy ok. 2 minut, przyprawić solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej,dodać 2 łyżki mąki i mieszać. Wlać mleko ciągle mieszając by nie powstały grudki, doprowadzic do wrzenia. Sos należy gotować do czasu aż zacznie gęstnieć. Ściągnąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.
Makaron wyłożyć w naczyniu, smarujemy sosem, nakładamy łososia i szpinak,  następnie mozzalellę, na koniec kładziemy makaron, sos i odrobinę żółtego sera.
Latanię należy piec w temperaturze 190°C  -200°C  i piec 45 minut.

SMACZNEGO!!!