
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki masła,
- bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego bądź
tortownicy),
- słonecznik,
- orzechy laskowe,
- orzechy włoskie,
- dynia,
- można również dodać suszonych owoców.
( orzechy, słonecznik, suszone owoce, dynię dodajemy wg
uznania, ja dodaje po kilka łyżeczek z każdego rodzaju)
- 5 łyżeczek miodu.
Do ganka wlewamy 1 szklankę mleka, szklankę wody oraz kasze
mannę. Wszystko dokładnie mieszamy do momenty zagotowania się. Następnie
dodajemy pozostałą szklankę mleka, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 10
minut. Po zagotowaniu odkładamy masę do
ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy
masło, cukier i wszystko razem miksujemy. Po dokładnym zmiksowaniu wsypujemy
orzechy, słonecznik, dynię, suszone owoce i wszystko dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bulka
tartą, następnie przekładamy masę do naczynia. Wierzch masy smarujemy miodem.
Pieczemy w ok. 20 minut w temperaturze 160°C pod przykryciem.
Czasami dla urozmaicenia do
masy dodaję kakao 3-4 łyżeczki.
Taki deser można podawać na ciepło bądź zimno, można go
również polać jakimś soczkiem owocowym. Zapewniam Was, że go polubicie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz