
Poniżej przedstawię Wam kilka ciekawych
kompozycji soków owocowo-warzywnych.
SOK
JABŁKOWO - MARCHEWKOWY:
- 2 jabłka,
- 3 marchewki.
Jabłka zawierają takie witaminy jak:
C,A, B1, B2, PP, dostarcz również takich minerałów jak potas i żelazo, w swoim
składzie ma dużo błonnika roślinnego, a
także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych
roślin).
Marchewka
zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP,
również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo,
cynk, magnez, jod, potas,. Posiada cukry- węglowodany odżywcze (sacharozę i
glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
SAMO ZDROWIE!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz