środa, 27 czerwca 2012

Zdrowy,smaczny chleb bez drożdżowy. Przepisy



Nie od dziś wiadomo, że białe pieczywo nie jest korzystne dla zdrowia, zawiera ono mało błonnika, zapycha nam jelito grube. Dobrą alternatywa dla białego pieczywa jest ciemne, jednak jakie wybrać???? Na pułkach jest nieograniczony wybór bułeczek, chlebków, rogalików itd.
A może spróbowalibyście zrobić go samemu w domu. Wtedy będziecie pewni w 100%, że nie posiada on żadnych ulepszaczy i co najważniejsze jest zdrowy!!!!!

1.Przepis na chleb bezdrożdzowy:
- 4 szklanki mąki gruboziarnistej,
- 0,5 l wody mineralnej.
- 1/2 szklanki słonecznika, dyni i siemia lnianego.

Wszystko teraz dokładnie wymieszaj, ciasto nie może przyklejać się do rąk. Rozłóż chleb do foremki i piecz w temperaturze 120°C, patyczkiem sprawdzaj czy chleb jest upieczony. Chleb przechowuj w lodówce.

2. Przepis na chleb bezdrożdzowy:
600g mąki pszennej,
600g mąki razowej,
950ml mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
2 jajka,
¾ szklanki słonecznika,
½  szklanki dyni.

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, następnie dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy wszystko ze sobą, ciasto będzie lepkie. Blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Cisto przekładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze ok. 140°C  ok. 50 min. Dla upewnienia się czy chleb jest gotowy sprawdzamy patyczkiem.

Życzę udanych i smacznych wypieków!!!!
Smacznego


1 komentarz:

  1. reklama już jest jeśli chciałabyś zobaczyć ;) mam nadzieję, że chodź trochę pomogę w rozsławieniu bloga :)

    OdpowiedzUsuń