Nie od dziś wiadomo, że białe pieczywo nie jest korzystne
dla zdrowia, zawiera ono mało błonnika, zapycha nam jelito grube. Dobrą
alternatywa dla białego pieczywa jest ciemne, jednak jakie wybrać???? Na
pułkach jest nieograniczony wybór bułeczek, chlebków, rogalików itd.
A może spróbowalibyście zrobić go samemu w domu. Wtedy
będziecie pewni w 100%, że nie posiada on żadnych ulepszaczy i co najważniejsze
jest zdrowy!!!!!
1.Przepis na chleb
bezdrożdzowy:
- 4 szklanki mąki gruboziarnistej,
- 0,5 l
wody mineralnej.
- 1/2 szklanki słonecznika, dyni i siemia lnianego.
Wszystko teraz dokładnie wymieszaj, ciasto nie może
przyklejać się do rąk. Rozłóż chleb do foremki i piecz w temperaturze 120°C , patyczkiem sprawdzaj
czy chleb jest upieczony. Chleb przechowuj w lodówce.
2. Przepis na chleb
bezdrożdzowy:
600g mąki pszennej,
600g mąki razowej,
950ml mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
2 jajka,
¾
szklanki słonecznika,
½ szklanki dyni.
Mieszamy
wszystkie składniki ze sobą, następnie dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy
wszystko ze sobą, ciasto będzie lepkie. Blaszki smarujemy tłuszczem i
posypujemy bułką tartą. Cisto przekładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze
ok. 140°C ok. 50 min. Dla upewnienia się czy chleb jest
gotowy sprawdzamy patyczkiem.
Życzę udanych i smacznych wypieków!!!!
Smacznego
reklama już jest jeśli chciałabyś zobaczyć ;) mam nadzieję, że chodź trochę pomogę w rozsławieniu bloga :)
OdpowiedzUsuń