niedziela, 27 stycznia 2013

Pyszne zapiekanki z łososiem i mozzarellą.




Uwielbiam kanapki na ciepło tzw. zapiekanki, niestety ser żółty posiada dużo kalorii i jest ciężkostrawny. Jeśli dbamy o linię to nie jest wskazane zajadać się takimi smakołykami, w szczególności wieczorem.
Moja alternatywą na kaloryczne zapiekanki jest nieco inna odmiana „zapiekanek”. Mają mało kalorii, są smaczne i zdrowe.





Składniki:
- 1 opakowanie serka mozzarella
- 3 ząbki czosnku
-  ¼ kostki masła
-  pieczywo ciemne
-  łosoś wędzony

Czosnek rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie smarujemy chleb masłem czosnkowym, kładziemy pokrojona w plasterki mozzarellę i na wierzch plasterek łososia. Taką kanapkę wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180°C. Kanapka jest już gotowa.

Kanapka tego typu jest idealna dla całej rodziny, łosoś posiada kwasy omega, czosnek posiada właściwości wzmacniające organizm, obniża cholesterol  ( o właściwościach czosnku napiszę oddzielny artykuł ), ser mozzarella zawiera dużo białka a pieczywo ciemne, chyba każdy wie, że ma dużo błonnika i reguluje pracę jelit. Życzę smacznego.  

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz