środa, 9 stycznia 2013

Lazania z łososiem i szpinakiem, lasagne dietetyczna,




Uwielbiam lazanie, ten makaron, ser i mięsko…pyszności, niestety to danie jest dość kaloryczne, dbając o figurę nie mogłam często sobie na nie pozwolić. Do czasu…. J  Przepis, którym się z wami podzielę jest dużo zdrowszy, nie mniej smaczny i naprawdę pyszny.

Składniki:
0,5 kg łososia,
0,5 kg świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
400 ml mleka,
2 łyżki śmietany 18%
2 kóle mozzarelli,
makaron lazania,
tymianek,
sól, pieprz,
sok z cytryny.

Filet z łososia umyć i pokroić w cienkie plasterki ok. 1cm. Następnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szpinak wrzucić do wrzątku na ok. 1 minutę i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażymy ok. 2 minut, przyprawić solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej,dodać 2 łyżki mąki i mieszać. Wlać mleko ciągle mieszając by nie powstały grudki, doprowadzic do wrzenia. Sos należy gotować do czasu aż zacznie gęstnieć. Ściągnąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.
Makaron wyłożyć w naczyniu, smarujemy sosem, nakładamy łososia i szpinak,  następnie mozzalellę, na koniec kładziemy makaron, sos i odrobinę żółtego sera.
Latanię należy piec w temperaturze 190°C  -200°C  i piec 45 minut.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz