Uwielbiam lazanie, ten makaron, ser i mięsko…pyszności,
niestety to danie jest dość kaloryczne, dbając o figurę nie mogłam często sobie
na nie pozwolić. Do czasu…. J Przepis,
którym się z wami podzielę jest dużo zdrowszy, nie mniej smaczny i naprawdę pyszny.
Składniki:
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
400 ml mleka,
2 łyżki śmietany 18%
2 kóle mozzarelli,
makaron lazania,
tymianek,
sól, pieprz,
sok z cytryny.
Filet z łososia umyć i pokroić w cienkie plasterki ok. 1cm.
Następnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szpinak wrzucić do wrzątku na ok. 1 minutę i odcedzić. Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażymy
ok. 2 minut, przyprawić solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej,dodać 2 łyżki mąki i mieszać.
Wlać mleko ciągle mieszając by nie powstały grudki, doprowadzic do wrzenia.
Sos należy gotować do czasu aż zacznie gęstnieć. Ściągnąć z ognia i dodać 2
łyżki śmietany. Doprawić do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.
Makaron wyłożyć w naczyniu, smarujemy sosem, nakładamy łososia
i szpinak, następnie mozzalellę, na
koniec kładziemy makaron, sos i odrobinę żółtego sera.
Latanię należy piec w temperaturze 190°C -200°C i piec 45
minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz