czwartek, 9 sierpnia 2012

Jak wybierać świeże warzywa??? Świeże warzywa, kalafior, szparagi, ogórek, pomidor, sałata, ziemniaki, cebula, por, dynia, kabaczek,kapusta, bakłażan, papryka, warzywa,



Na półkach w hipermarketach wszystkie warzywa wyglądają pięknie, są błyszczące, pięknie kolorowe, wyglądają na świeże i smaczne. Osobiście wolę nie kupować warzyw w marketach, wolę zrobić zakupy na pobliskim bazarze bądź kupić bezpośrednio od rolnika.  Zdarza się czasami tak, że większość z nas nie ma takiej możliwości i kupuje warzywa w markecie. Przedstawię kilka wskazówek na co zwracać uwagę by  mieć pewność, że warzywa są na pewno świeże.

Poniżej kilka przykładów:
- wybierając paprykę zwróć uwagę by jej skórka błyszczała i nie miała oznak więdnięcia,
- pomidory powinny być pachnące, jędrne, dobrze wybarwione,
- ogórek powinien być twardy, ciemnozielony, bez oznak więdnięcia,
- bakłażan powinien być cięższy niż wskazuje na to jego wygląd, powinien mieć ciemną i błyszczącą skórkę,
- przed zakupem sałaty należy sprawdzić czy miejsce po odcięciu jest jasne czy ciemnie, jeśli jest jasne to sałata jest świeża, im ciemniejsze tym sałata jest starsza, jej liście nie powinny być zwiędnięte,
- środek kapusty powinien być jędrny a liście chrupkie, o soczystej barwie. Najlepsze kapusty są zwarte i twarde,
- kalafior powinien być biały i jędrny, przy kalafiorze należy poszukać oznak gnicia,
- szparagi nie mogą mieć suchych końcówek, powinny być mięsiste,
- ziemniaki kupujmy bez zielonych plam na skórce i bez kiełków,
- cebula i por powinny być twarde, suche i bez kiełków,
- dynia i kabaczek ich skórka powinna być gładka, bez pęknięć i śladów uszkodzenia, warzywa powinny być twarde.

W niektórych marketach możemy znaleźć również warzywa organiczne, warto zapłacić parę złotych więcej i mieć pewność, że kupione przez nas produkty posiadają mniej środków konserwujących.


ROZKOSZUJ SIĘ ŚWIEŻYMI WARZYWAMI!!!

2 komentarze:

  1. W mojej codziennej diecie warzywa są podstawą. Interesuje się zdrowym stylem życia, dlatego wszelkiego typu informacje związane z tą tematyką są dla mnie cenne. Dziękuję za dobry artykuł, który zwiera cenne informacje dotyczące warzyw, serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz:-) W miarę możliwości postaram się dodawać kolejne ciekawe artykuły. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń